Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oltás

A legtöbbet akkor tehetünk kutyánk egészségéért, ha a kötelező veszettség elleni védőoltás mellett, a leggyakoribb fertőző betegségek elleni védőoltások beadatásáról is gondoskodunk. A kölykök születéskor rendelkeznek védettséggel, ez azonban az első hetek után gyengül, majd megszűnik, ezért a hat hetes kiskutyákat már el kell vinni az első oltásra. A vakcinák lehetnek egy betegségre specifikáltak és kombináltak is, hogy melyik fajtát kapja meg, az állatorvosunk gyakorlatától függ. Amit fontos nekünk is tudni: a védőoltások hatékonysága nem megfelelő, ha lázasan, vagy nem megfelelő féregtelenítés mellett kapja. Ezért a féregtelenítés elengedhetetlen még az oltási sorozat megkezdése előtt. Az oltás beadása után a védettség nem alakul ki azonnal, addig nem tanácsos az utcára, kutyák közé vinni. A parvo vírust cipőnkkel vagy ruházatunkon, kezünkön mi magunk is hazavihetjük, ezért a védettség kialakulása előtt tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket (kézmosás kutyázás előtt, ne érintkezzen utcai cipőnkkel, ruhánkkal stb.). 

Életkor

Alapimmunizálás

 

2-6 hét

2 hetente féregtelenítés;

 

6. hét

parvovírus, coronavírus;

 

8. hét

parvovírus, coronavírus elleni védelem ismétlése;

 

9-11. hét

parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, kennel köhögés, coronavírus;

11-13. hét

parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, kennel köhögés, coronavírus elleni védelem ismétlése;

14. héttől

veszettség;

 

5. hó

parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, kennel köhögés, coronavírus elleni védelem ismétlése; féregtelenítés

 

1. év

veszettség elleni oltás és kombinált oltás (évenként ismételve), féregtelenítés.

 

 

 

Az oltásokon túl rendkívül fontos a kullancs és bolha elleni védőszer, valamint a rendszeres fél évenkénti féregtelenítést!

 

 

Hasznos tudni:

Az oltások után tartsuk kutyánkat szem előtt, mert allergiás lehet az oltóanyagra. Ilyenkor hatásos a kálcium (pezsgőtabletta, tabletta, vakcina). Allergiás reakció esetén a kutyát feltétlenül vigyük orvoshoz!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.