Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első közös napok

Az első napokban tölts el minél több időt új lakótársával! Szentelj neki sok figyelmet, hogy minél előbb beilleszkedhessen új környezetébe! Hagyd, hadd fedezze fel egyedül új otthonát, majd mutassa meg neki fekhelyét. Mivel a pici számára az első napok nagyon stresszesek, segítsen neki, és halmozza el sok szeretettel!

Honvágy

A kis négylábúnak új otthona első látásra idegennek tűnik, tele ismeretlen szagokkal, zajokkal és arcokkal. Az első napokban elveszettnek érzi magát, mindentől fél, hiszen elvesztette családját. Mostantól Te jelented számára a biztonságot, a társaságot és a közelséget! Érdemes beszerezned egy olyan rongyot, amin érezni a kutyus anyukájának illatát, ezzel csillapíthatod a kölyök honvágyát. Figyelj arra, hogy új barátod nyugodtan pihenhessen! A kiskutyáknak ugyanolyan fontos az alvás, mint a kisbabáknak! Ne zavard őt pihenés közben!

Az első éjszakák és nappalok

Az első éjszakán a kiskutyánk gyakran sír és nyugtalan, ha egyedül hagyod. Ha az ágyába meleg palackot vagy rongyot teszel, könnyebben megnyugszik a megszeppent csöppség. Válasszatok a picinek nevet és beszéljen hozzá sokat! Hamarosan hallgatni fog új nevére.

Kezdeti időszak

Ha vannak a közelben kicsik, magyarázd el neki, hogy a kölyök nem játék. Egy fiatal kutyust soha ne hagyj egyedül egy idősebb kutyával vagy macskával, hiszen minden állat védi saját territóriumát. Legyél mindig türelmes és kedves a picihez. A kezdeti időszak tele van izgalommal, hiszen ekkor  ismer meg Téged új társad, megtanul bízni benned, kialakul köztetek a barátság. Ez az időszak egy boldog, közös jövő időszakának kezdete.

Az első hetek

Az első hetekben a pici anyatejet eszik. A harmadik héttől már adhatsz neki szilárd táplálékot is. Az első napok izgalmai bél- és gyomorproblémákat okozhatnak a kicsinél, így érdemes először főtt rizzsel vagy csirkehússal kezdeni az etetést. Minden esetben figyelj arra, hogy legyen tiszta vize a kicsinek. A kutya egészségének megőrzése érdekében minden élethelyzetben fontos a megfelelő táplálék biztosítása.

Az első hónapok

Az első hónapok nagyon fontosak. A táplálásra ebben az időszakban kell a legjobban figyelni! Ha kérdésed van, keresd fel az állatorvosodat! Kutyád étrendjét ebben a korban már bővítheted száraz és konzerves kutyaeledellel. Kezdetben az etetés előtt húsz perccel mártsd a száraz kutyaeledelt langyos vízbe! Minden esetben adj friss vizet a kutyusnak!

Problémák az etetésben

3 hónapos korig naponta hatszor kell enni adni a kutyának. Ne hagyd, hogy a négylábú fél óránál tovább turkálja az eledelt. Ha a pici nem akar enni vagy nem ette meg az összes eledelt, vedd el, és add neki a következő etetéskor. Így a kutyus ismerni fogja az etetések menetrendjét, és a túlsúllyal sem lesz problémája. Ha hányást, hasmenést vagy kedvetlenséget tapasztalsz a picinél, fordulj azonnal orvoshoz! Ezek a tünetek a kölyköknél komoly betegségre is utalhatnak!