Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák, akik "nincsenek sehol"

Visszavásárolnám...


   

Bő egy esztendeje szeretett berni pásztorkutyánk, King búcsút intett a kapufélfának és elkóborolt. A család kétségbeesett, a faluban és a környező településeken hetekig kerestük.


 

Természetesen "cetliztünk" is: alig akadt olyan pózna a környéken, amelyen ne díszelgett volna elveszett kutyánk képe. Röplapot ragasztottunk ki a helyi állateledel-boltokban, állatorvosi rendelőkben. A helyi és környékbeli lapokban apróhirdetéseket adtunk fel. Emellett rendszeresen hívogattuk az állatmenhelyeket és sintértelepeket. Beszéltem a környékbeli vadászokkal is, akik biztosítottak, hogy nem fognak dúvadként bánni Kinggel, ha erdőn-mezőn találkoznak vele. Egyszóval mindent megtettünk, amit csak lehetett, ám kutyánk mégsem került elő. Sőt, senki nem tudott róla semmit. Ez önmagában is furcsa, hiszen valakinek csak látnia kellett! Ám nem akadt olyan ember, aki felvilágosítással tudott volna szolgálni.

Körülbelül akkor, amikor a mi kutyánk eltűnt, nyoma veszett egy fiatal berni pásztor szukának is. Ő is megszökött, később azonban egy szokatlan helyen mégis előkerült. Majd újra eltűnt - a zárt kerítés mögül. Aztán a tulajdonosnak szerencséje volt: sok-sok településsel arrébb, nagy számú egyéb, ismeretlen eredetű kutya mellett az állatvédők meglelték az ő ebét is. Az eredeti tulajdonos nem akart vitát, és nem kevés pénzért megvásárolta, illetve még inkább visszavásárolta saját kutyáját. (Magyarán kifizette azt a komoly összeget, amelybe az új "tulajdonosnak" állítólag került a kutya. Értékesebb gépkocsik kapcsán hallani effélékről, mármint a saját autó "visszavásárlásról".)

Azóta, séta közben gyakran nézegetem a póznákra kifüggesztett, gyakran kétségbeesett hangú cetliket. A képeken köddé vált kutyák garmadáját látom. Van közöttük szépszámmal berni pásztorkutya, moszkvai őrkutya, kuakázusi, border collie és mások. Alig egy-két olyan gazdiról tudok, akik megtalálták kedvencüket. Nem kell Sherlock Holmes-nak lenni ahhoz, hogy felfedezzük az egyes eltűnt kutyák közötti hasonlóságot, még ha más és más fajtáról is van szó. Egyes állatvédők szerint a zugtenyésztőknek kellenek ezek a kutyák: azoknak, akik egyikéről nemrégiben egy kereskedelmi tévécsatorna is beszámolt. Voltaképpen kézenfekvő a feltételezés, hiszen nagytestű, jó megjelenésű, ivarérett kutyák tűnnek el nyomtalanul, s vélhetően nem csak az általam többé-kevésbé ismert, Buda-környéki településeken. Ezeknek az állatoknak a beszerzési költsége - még ha több kézen mennek is keresztül - jóval alacsonyabb így, mint tenyésztőtől vásárolni, majd felnevelni a kölyköt.

Hangsúlyozom, mindez csak feltételezés. Tucatnyi Ace Ventura talán ki tudná nyomozni az igazságot. Ám az tény, hogy vannak olyan kutyák, akik "nincsenek sehol". Lehet, hogy itt is a földönkívüliek a ludasak? Vagy sokkal egyszerűbb a válasz?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.